Identična kopija našega trdega diska

Identična kopija našega trdega diska

Trdi diski so dandanes še vedno zelo popularni. Res je, da je v zadnjem desetletju na računalniški trg prišlo mnogo različnih tehnologij za shranjevanje podatkov, ki so mnogo hitrejše od klasičnih mehaničnih diskov. Zaradi nizke cene in zanesljivosti, pa je klasični disk še vedno ostal glavni medij za shranjevanje velikih količin podatkov. To je tudi razlog, da je zelo priporočljivo, da opravimo kloniranje trdega diska, če se na njem nahajajo dragocene ali drugače občutljive digitalne vsebine.

Kloniranje trdega diska ustvari njegovo identično kopijo

Glavni namen kloniranja trdega diska je ta, da ustvarimo njegovo popolnoma identično kopijo. Preko omenjenega procesa na drug disk premestimo tudi zagonske datoteke operacijskega sistema in druge skrite elemente. To je idealno v primeru, če se naš stari disk okvari ali prične delovati nezanesljivo. 

Pogosto je tako, da računalniški tehniki opravijo kloniranje trdega diska v primerih, ko so podatki še dostopni, sam disk pa ne deluje več dobro. Ker se vsi podatki premestijo na svež spominski medij, ni potrebe po ponovni namestitvi operacijskega sistema, če seveda smo uporabljali disk kot zagonski disk.

Glavni namen kloniranja trdega diska je ta, da ustvarimo njegovo popolnoma identično kopijo.

Nadgradnja na hitrejši disk

Pogosto se zgodi, da lahko malenkost starejše računalnike močno pohitrimo, če jim zamenjamo trdi disk. Starejši trdi diski morda več ne delujejo dobro. Tako je bolj smiselno, da jih zamenjamo z SSD diskom. Ta je veliko hitrejši in bolj zanesljiv, saj je neobčutljiv na vibracije in manjše udarce.

Računalniški tehniki lahko opravijo kloniranje trdega diska, če želimo obstoječega nadgraditi ali zamenjati. Je pa tudi dobra praksa, če kloniranje opravimo na diskih, kjer hranimo dragocene družinske slike, filme, glasbo, programe in druge digitalne vsebine.

kloniranje trdega diska
Pogosto je tako, da računalniški tehniki opravijo kloniranje trdega diska v primerih, ko so podatki še dostopni.

Kloniranje diska na več računalnikih

Podjetja in tudi nekateri osebni uporabniki si pogosto lastijo računalnike, ki so po specifikacijah popolnoma identični. Tako je mogoče, da usposobimo en računalnik, nato pa ustvarimo več klonov trdega diska z že postavljenim operacijskim sistemom, nameščenimi programi in aplikacijami. Ker bomo vse podatke klonirali, si močno olajšamo usposobitev drugih računalnikov. Načeloma je za ta postopek boljše, če ustvarimo sliko trdega diska, vendar lahko z obema postopkoma dosežemo enake rezultate. Pomembno je, da nalogo zaupamo izkušenim strokovnjakom iz preverjenega računalniškega servisa. V nasprotnem primeru tvegamo poškodbe spominskih medijev ali samega računalnika oziroma njegovih komponent.

strokovnjaki za kloniranje diskov in reševanje podatkov
Pomembno je, da kloniranje zaupamo izkušenim strokovnjakom iz preverjenega računalniškega servisa.

Ustvarjanje varnostnih kopij s kloniranjem diska

Vedno večji pomen imajo varnostne kopije. Veliko ljudi se preveč zanaša na shranjevanje podatkov v oblaku, ki je sicer izredno preprosto za uporabljati, vendar ni najbolj varno. Veliko bolje je, če imamo najbolj dragocene podatke vedno pri sebi. Mogoče je, da kupimo spominski medij in nanj kloniramo trdi disk ali SSD. Tako bomo vedno imeli dodatno kopijo naših digitalnih vsebin na svežem spominskem mediju, ki ga bomo lahko uporabili v primeru okvare računalnika. Priporočljivo je, da vedno kupimo trdi disk, SSD ali drug spominski medij, ki je po kapaciteti prostora enak ali večji od tega, ki ga nameravamo klonirati.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x