Kdaj so dobrodošla korekcijska očala?

Kdaj so dobrodošla korekcijska očala?

Obstaja kar nekaj znakov, ki kažejo na to, da morda tudi vi potrebujete korekcijska očala. Eden od tipičnih znakov je na primer zamegljen vid. Če torej na vseh razdaljah opažate zamegljeni vid, bi s pomočjo novih očal takšno težavo lahko rešili na sila preprost način. Pri tem vam lahko dovolj učinkovito pomagajo že dobra očala za branje, predvsem v primeru, če so besede v sporočilih ali knjigi zamegljene.

Morda pa potrebujete progresivna očala. To so očala za daljavo in za bližino. A preden se odločite za katero koli vrsto očal, boste morali obiskati optometrista ali oftalmologa in se z njim temeljito pogovoriti. Izbrani strokovnjak za oči bo izmeril vašo dioptrijo. Obstaja namreč možnost, da se je ta od vašega zadnjega pregleda še bolj poslabšala. Na pregled vida pa se vam splača tako in drugače oditi vsaj enkrat na leto. Na takšen način namreč lahko redno preverjate stanje svoje dioptrije.

optometrist ali oftalmolog vam bo strokovno priporočil nova korekcijska očala.
Preden se odločite za katero koli vrsto očal, boste morali obiskati optometrista ali oftalmologa, ki vam bo priporočil nova korekcijska očala.

Glavoboli in napenjanje oči narekujejo rabo očal

Zelo verjetno je, da boste potrebovali nova korekcijska očala, če svoje oči ves čas napenjate, ob tem vas pogosto spremljajo še nezaželeni glavoboli. Slednje zelo pogosto namreč povzročajo ravno težave z vidom. Eden od možnih vzrokov za glavobol so lahko tudi stara očala, ki ne ustrezajo več vaši dioptriji. A napačna dioptrija ni edini razlog. Za to so lahko krivi celo okvirji. Če so noge okvirja preveč tesno ob ušesih, lahko to sčasoma postane sila neprijetno in povzroča glavobole. V določenih situacijah se takšne nogice lahko prilagodijo glede na širino. Če pa ste očala prerasli, potem je čas za nakup novih.

Preberite si še naslednji članek: Kdaj pridejo v poštev bralna očala?

Bralna očala ali očala za bližino so predvsem namenjena branju in gledanju predmetov na manjši razdalji, običajno med 30 in 40 centimetri. So zelo priročna in pogosto delujejo kot povečevalna stekla za manjše predmete, ki jih od blizu ne morete videti dovolj jasno ali ostro.

Če napenjate oči, ko gledate v telefon ali na zaslon računalnika, tudi to narekuje korekcijska očala oziroma njihovo rabo. A v tem primeru je težava lahko tudi to, da trpite za tako imenovanim sindromom računalniškega vida.

Dvojni vid ter poškodovane leče na očalih

Zakaj se počutite čudno, ko prvič nosite nova korekcijska očala?

Za nova korekcijska očala se pogosto odločajo tudi tisti, ki se soočajo z dvojim vidom, ali pa tisti, ki imajo na očalih poškodovane leče. Dvojni vid je seveda lahko posledica najrazličnejših dejavnikov. Natančnejši vzrok pa lahko odkrije oftalmolog ali optometrist. Seveda se sam vzrok skriva tudi v starih očalih in sami dioptriji, ki ne ustreza več.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x