Obnova izgubljenih podatkov iz mehaničnega diska ali SSD-ja

Obnova izgubljenih podatkov iz mehaničnega diska ali SSD-ja

Računalniki so iz dneva v dan bolj zmogljivi. Tako jih nujno potrebujemo za pomoč pri opravljanju velike količine delovnih in drugih obveznosti. To pa pomeni, da imamo na njih shranjenih ogromno količino slik, videov, pisarniških datotek ipd. Teh informacij ne smemo izgubiti, saj so za nas neprecenljive. Na žalost pa lahko programske in mehanične okvare poškodujejo naš spominski medij. V tem primeru nam lahko pomaga restavriranje podatkov. To je proces v katerem tehniki rešijo vse pomembne informacije iz našega diska ali SSD-ja. Seveda pa je možno enako storiti na SD karticah, USB ključih, strežnikih in drugih računalniških sistemih.

Restavriranje podatkov
Pod izraz restavriranje podatkov štejemo različne načine reševanja izgubljenih aplikacij, operacijskih sistemov, osebnih podatkov ipd

Restavriranje podatkov iz trdega diska poteka na več načinov

Pod izraz restavriranje podatkov štejemo različne načine reševanja izgubljenih aplikacij, operacijskih sistemov, osebnih podatkov ipd. Tehniki sprva pregledajo sam disk za možne poškodbe. Če je možno, zamenjajo okvarjeno elektroniko, ki preprečuje branje magnetnih plošč. Če to ni mogoče pa uporabijo specializirana orodja za restavriranje podatkov. 

V resnih primerih je potrebno sam spominski medij razdreti. Pogoj za to pa je, da do kontakta z magnetnimi ploščami ne pride prah. Taka obnova trdih diskov poteka v posebnih sobah ali komorah, kjer lahko tehnik razdre disk in z različnimi postopki dostopa do vsebine magnetnih plošč.

Podatke je možno rešiti iz SSD diskov

Dejstvo je, da imajo SSD diski omejeno število branj in zapisov. S tem je omejena njihova življenjska doba na določeno število zapisov in branj pri vsakodnevni uporabi računalnika. To načeloma povprečni uporabnik nikoli ne doseže. Je pa možno, da strežniški sistemi in delovne postaje dosežejo to mejo. Takrat ni možno več pisati in brati podatkov na SSD. Restavriranje podatkov pa nam omogoči, da rešimo ključne podatke iz naših SSD-jev, neglede na namembnost njegove uporabe. Res je, da je obnova informacij na SSD-jih malo bolj težavna, kot na trdih diskih. To pa zato, ker morajo tehniki uporabljati različna orodja in postopke za restavriranje, ki jim jih priporočil proizvajalec določenega SSD-ja.

Najpogostejši povzročitelji okvare podatkov

Dostop do naših podatkov na trdem disku ali SSD-ju lahko onemogočijo številni dejavniki. Te so lahko strojne, programske ali zlonamerne narave. Našteli bomo glavne tri kategorije, ki okvarijo naš spominski medij do te mere, da iz njega ne moremo več prebrati vsebine podatkov:

Logične napake se v večini primerov lahko hitro odpravi

Pod logične napake ali okvare štejemo težave z operacijskim sistemom. Te zajemajo težave z gonilniki in aplikacijami, ki niso kompatibilni z operacijskim sistemom. Tako lahko okvarijo sistemsko okolje, ki je nujno potrebno, da uporabljamo računalnik.

Zlonamerni programi lahko izbrišejo ali ukradejo naše podatke

Zlonamerni programi so mnogi na spletu. Pridobimo jih z namestitvijo aplikacij iz neznanih virov ter odpiranjem elektronske pošte neznanih pošiljateljev. Te programi so namenjeni kraji podatkov.

Strojne napake ali okvare okvarijo disk na več načinov

Pod strojne okvare štejemo nepričakovano odpoved katere izmed komponent v trdem disku ali SSD-ju. Enako pa lahko odpoved diska povzročijo elementi v okolici, kot so strelni udari, požari, poplave, udarci ipd. Restavriranje podatkov je možno tudi iz zelo poškodovanih spominskih medijev.

Preberite si več tudi o Identični kopiji našega trdega diska
Glavni namen kloniranja trdega diska je ta, da ustvarimo njegovo popolnoma identično kopijo. Preko omenjenega procesa na drug disk premestimo tudi zagonske datoteke operacijskega sistema in druge skrite elemente. To je idealno v primeru, če se naš stari disk okvari ali prične delovati nezanesljivo.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x