Pleši z glavo!

»Droge na množičnih zabavah elektronske glasbe so, to je dejstvo,« odločno poudari Mina Kranjc, vodja programov Združenja DrogArt, ki se zavzema, da resničnost, pospravljena v izrečenih besedah, ne bi imela tragičnih posledic. Vse se je začelo, ko je raziskava pedagoške fakultete pokazala, da je v Sloveniji zelo razvita scena elektronske glasbe in vzporedno z njo uporaba drog, a hkrati ni nikogar, ki bi se dejansko ukvarjal z rizično populacijo. Zbralo se je šest študentov socialne pedagogike in sčasoma so, glede na potrebe ciljne skupine, delo širili. Zdaj že sedmo leto s projektom Pleši z glavo ozaveščajo in pomagajo na terenu. To počnejo tako dobro, da jim je komisija natečaja Dobra družba namenila bon v vrednosti 100.000 tolarjev, ki ga podarja podjetje Medium.

Prostovoljci na terenu, bodisi v klubih bodisi na množičnih zabavah, s projektom Pleši z glavo ponujajo informacije, delijo izotonične napitke, sadje, letake z nasveti in pomagajo plesalcem, ki imajo težave zaradi zaužitja prepovedanih in dovoljenih substanc. Največkrat pa obiskovalci potrebujejo le pomiritev zaradi napada panike, ko pomaga že, če človeka odpelješ ven, na miren prostor; veliko je tudi premočne alkoholiziranosti, pojasni Mina Kranjc in začne pripovedovati o začetkih izvajanja projekta.

Nezaupanje

»Prvič so nas obiskovalci prireditev sprejeli z veliko nezaupanja. To je bilo tudi pričakovati, saj gre za mlade ljudi, ki imajo največkrat opravka s prepovedanimi drogami in jih je strah, da bi to prišlo na ušesa policiji, staršem ali morebiti sodnikom, in zato nočejo pomoči.« Ravno zaradi takšnih zadržkov je zelo pomembno, kako jih nagovoriti. »Prednost je, da so naši prostovoljci večinoma mladi in po starosti ter videzu blizu uporabnikom. Tako je lažje vzpostaviti zaupanje, in če smo morali prej mladim prigovarjati, da so nam dovolili pomagati, nas zdaj že poznajo ter sami pridejo po pomoč.«

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x