Preprečite nastanek bolezni dlesni in posledično puljenje zob

Preprečite nastanek bolezni dlesni in posledično puljenje zob

Pomembnosti lastnih zob se velikokrat prepozno zavemo. Neredna in nepravilna ustna higiena ima kot milejšo posledico nastanek obarvanosti in oblog. Hujše bolezni so povezane z vnetji, gnojnimi ranami in posledičnim puljenjem zob. V primeru, da ne želite dobiti proteze, poskrbite za redno umivanje in nitkanje ter redni obisk zobozdravnika.

Lep in zdrav nasmeh

Lep in zdrav nasmeh nas naredi bolj samozavestne in lepše. Beli, zdravi in bleščeči zobje naredijo vaš nasmeh izjemno čudovit. Bolezen dlesni lahko nastopi hitro in relativno neopazno. Resnična škoda je, da bi se morali poslužiti bolečih postopkov vrtanja ali celo puljenja zob zaradi neustrezne higiene. Velikokrat nismo prepričani ali si pravilno umivamo zobe in čistimo dlesni. V tem primeru je najbolje, da se za nasvet obrnemo na našega zobozdravnika. Slednji je dovolj usposobljen, da pregleda obstoječe stanje v ustih ter predlaga nadaljnje ukrepe.

Znaki parodontalne bolezni

Parodontalno bolezen prepoznate z nekaj ključnimi pokazatelji. Prvi znak se manifestira v krvavenju dlesni med umivanjem s krtačko. Dlesni morda postopoma postanejo nabrekle, rdeče ali imajo celo gnojni izcedek. Zobje so zrahljani ali pa se je med njimi pojavil razmik, ki ga prej ni bilo. Vidne so lahko tudi korenine, saj se je dlesen na videz odmaknila od zob. Spremenil se je lahko tudi sam ugriz med jedjo. Nekaj hujših pokazateljev paradontoze so torej odprte gnojne rane, spreminjanje barve dlesni ali pa premikanje ali celo izpadanje zob. Ob nastanku kateregakoli izmed naštetih simptomov, se morate nujno posvetovati z zobozdravnikom.

Higienska terapija

Zobozdravnik preprečuje in zdravi bolezen dlesni v več korakih. Začne s pregledom in diagnozo obstoječega stanja. Nadalje svetuje o postopku odstranitve bakterijskih in mehkih oblog ter preprečitvi nastanka gingivitisa ali paradontoze. Higienska terapija se začne s čiščenjem zobnega kamna z ultrazvokom, nadaljuje pa s peskanjem ter poliranjem zob, v poštev pa pride tudi beljenje zob. Na koncu terapije dobite tudi nasvet o ustni higieni in izogibanju nastanka kariesa.

bolezni dlesni

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x