Prezračevanje trate s pomočjo vertikulatorja

Prezračevanje trate s pomočjo vertikulatorja

Prezračevalnika trave ima več rezil, ki so običajno nameščena na vodoravni gredi ali bobnu. Ta stroj se premika po trati in rezila se zarežejo v plast odmrle trave ter jo potegnejo na površino. Pri tem rezila lahko prerežejo tudi korenine trave, kar lahko spodbudi rast nove trave. Običajno se odstranjena trava zbira v posebni vreči ali košari, ki je pritrjena na stroj. Po postopku je priporočljivo odstraniti zbrane odpadke s trate in nato razmisliti o dodajanju travnega semena ali gnojila za spodbujanje rasti in obnovo površja.

Priprava prezračevalnika pred in po uporabi

Pred uporabo prezračevalnika je pomembno poskrbeti za motor. Električni prezračevalniki običajno ne zahtevajo dodatnega vzdrževanja, medtem ko pri bencinskih modelih običajno priporočajo dodajanje maziva. Po uporabi je nujno očistiti rezila in valj, ki se uporabljajo za rezanje. Priporočljivo je tudi, da prezračevalnik operemo in ga nato shranimo na suhem mestu, kjer bo varno in zaščiteno pred vremenskimi vplivi.

Prezračevalnik trave oživlja vsak travnik in nam omogoča globoko povezavo z zeleno lepotico narave.

Nastavitev globine in varnost pri delu

Globina rezanja z vertikulatorjem je odvisna od stanja trate. Če je trata dobro vzdrževana, bo običajno zadostovala globina rezanja med 2 in 3 mm. V primeru bolj zanemarjene trate pa je priporočljivo nastaviti globino rezanja do približno 5 mm. Pomembno je tudi upoštevati varnost pri delu z vertikulatorjem. Bodite pozorni na pokrivanje motorja in preverite, ali so rezila in motor opremljeni z varnostnimi zavorami, ki preprečujejo morebitne nevarnosti med delovanjem stroja. Varovanje svoje varnosti je ključnega pomena pri uporabi vertikulatorja.

Pomembnost skrbnega ravnanja po postopku vertikutacije

Po končanem postopku vertikutacije bo vaša trata morda izgledala nekoliko drastično, vendar ni razloga za skrb. V naslednjih dveh tednih bo trata okrevala in bo videti bolje kot kdajkoli prej. Pomembno je, da odstranite odmrlo travo, ki je bila zbrana med postopkom, ter poskrbite za ustrezno nego trate v obliki dodajanja travnega semena ali gnojila. To bo pomagalo spodbuditi rast nove trave in trate pripeljalo v želeno stanje.

Prilagajanje globine delovne površine in pomembnost dobre nastavitve

Če želite prilagoditi globino rezanja, obstajajo večjezični prestavni mehanizmi pri dražjih modelih, medtem ko se pri cenejših modelih nastavlja višina koles. Pri tem je pomembno, da ima mehanizem za nastavitev višine fina nastavljiva stopnja in je zanesljiv, saj s tem zmanjšamo verjetnost poškodb trate. Najprimernejša globina delovanja, pri kateri rezila režejo travo, vendar ne povzročajo poškodb, je običajno od 2 do 4 mm. V primeru bolj zaraščenih tratah pa lahko ta globina doseže tudi več.

Različne vrste valjev in število rezil

Priljubljeni klasični prezračevalnik trave je opremljen z rezili, ki se zabijajo globoko v tla. To je idealno za globinsko prezračevanje, ki se običajno opravi dvakrat letno. Nasprotno pa je prezračevalni valj običajno opremljen s plastičnimi ali jeklenimi žicami, ki ne prodirajo globoko v tla, ampak odstranjujejo predvsem mah ali listje. Optimalna rešitev je, da kombinirate oba valja za doseganje najboljših rezultatov.

Pomembnost večih rezil pri delovanju prezračevalnika

Število rezil vpliva na kakovost obdelave trate. Več rezil omogoča boljšo obdelavo, običajno se giblje med 15 in 20 rezili. Večje število rezil omogoča tudi enosmerno vertikulacijo, kar pomeni, da ni potrebno izvajati vertikulacije v obe smeri. To olajša in pospeši postopek vertikulacije ter zagotavlja enakomerno rezanje trave.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x