Kdaj se uporablja prezračevalnik trave?

Kdaj se uporablja prezračevalnik trave?

Pomladni in poletni vikendi so čas, ko lahko skoraj v vsakem kotičku slišite značilno delovanje kosilnic. Temeljito urejena, bujno zelena in skrbno urejena trata so sanje mnogih ljudi. Včasih pa osnovne dejavnosti na travniku ne prinesejo želenega učinka in tudi najboljša bencinska kosilnica ne pomaga . Redno košnjo, gnojenje in zalivanje je zato treba dopolniti še z enim opravilom – zračenjem trate. Preprosta operacija bo pripomogla k boljšemu prezračevanju trate in spodbujanju rasti trave. Za to poskrbi prezračevalnik trave.

Redno košnjo, gnojenje in zalivanje je zato treba dopolniti še z enim opravilom – zračenjem trate. Za to poskrbi prezračevalnik trave.

Prezračevanje trate

Prezračevanje je rahljanje tal s prebadanjem. Namen izdelave lukenj v tleh je rahlo zrahljati kompaktno površino trate, ki je z vsakim letom vse bolj gosta. Prebijanje trate spodbuja koreninski sistem trave in izboljša izmenjavo zraka. Vendar s tem prednosti prezračevanja še ni konec – trata, podvržena takšni obdelavi, bo bolj dovzetna za prodiranje vode in gnojil. Posledično naj bi trava rasla hitreje in celotna trata bo postala bolj prožna, zaradi česar bo bolj odporna na teptanje.

Kdaj in kako prezračiti trato?

Travo pokosimo le, ko se nam zdi, da je previsoka. Prezračevanje trate je nekoliko drugačno. Te obdelave se ne sme izvajati na primer na sveže zraslih tratah in šele v drugem letu po setvi trave. Poleg tega mora biti v prvih letih prezračevanje razmeroma plitvo, šele v naslednjih letih se trava preluknja globlje. Pomemben je tudi letni čas, v katerem izvajamo prezračevanje. Strokovnjaki svetujejo, da se na to osredotočite predvsem v spomladanskih in jesenskih mesecih. Še posebej pomembno je, da zemljo pred zimo, oktobra ali novembra, prezračimo, da bo trava v naslednji sezoni hitro rasla. Najbolj varno je zračenje dvakrat ali trikrat na leto: navsezadnje vaša domača trata ni izpostavljena takšnim obremenitvam, kot so recimo nogometne trate.

Kako pripraviti travo za zračenje?

Pred začetkom prezračevanja je treba preveriti stanje tal. Ne sme biti ne suha in ne premokra. Z operacijo je najbolje začeti, ko je zemlja rahlo vlažna. Za dosego tega učinka je najbolje, da trato pred samo obdelavo preprosto zalijete in počakate, da se voda mirno vpije. Prav tako je pomembno, da trato pokosite tri ali štiri centimetre. Seveda je treba pobrati pokošeno travo.

Kako zračite travo?

Med prezračevanjem sta ključna globina in razmik med luknjami. Najprej je vredno paziti, da z njimi enakomerno pokrijete celotno parcelo. Na kvadratni meter je običajno od 120 do 200 lukenj, ki so med seboj oddaljene 10 do 15 centimetrov. Prezračevalnik trave je zagotovo odlična rešitev, če želite odličen videz trave.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x