Čisto vetrobransko in zadnje steklo avtomobila

Čisto vetrobransko in zadnje steklo avtomobila

Med vožnjo z avtomobilom bomo izpostavljeni številnim elementom, ki bodo umazali naše vetrobransko steklo. Voda, prah, blato in drugi elementi nam zastirajo pogled na cesto pred nami, kar je lahko izredno nevarno. Zunanjost prednjega in zadnjega avtomobilskega stekla lahko očistimo z uporabo čistilne tekočine. Hrani jo rezervoar tekočine za pranje stekel, ki se nahaja v predelu motorja. Povprečno ima kapaciteto od 3-5 litrov, vendar se ta lastnost razlikuje glede na vrsto in velikost samega vozila.

Rezervoar tekočine za pranje stekel uporablja črpalko

Pranje stekel zahteva, da pralne šobe izpustijo čistilno tekočino za steklo pri določenem pritisku. Ta pritisk ustvari črpalka, ki je povezana z rezervoarjem tekočine za pranje stekel. Tako naše vozilo uporablja samo en rezervoar, da nam omogoča čiščenje zadnjega in prednjega stekla.

Nalivanje tekočine v rezervoar tekočine za pranje stekel
Nalivanje tekočine v rezervoar tekočine za pranje stekel

Črpalka prične delovati, ko na armaturni plošči aktiviramo sistem pranja. V primeru, da se tekočina za pranje stekel ne razprši po vetrobranskem steklu, je zelo verjetno, da nam jo je zmanjkalo. Mogoče pa je tudi, da je težava v samem rezervoarju ali črpalki.

Tekočina za pranje stekel je ključno varnostno sredstvo

Nedvomno se nam bo vetrobransko steklo umazalo med vožnjo. Iz rezervoarja za tekočino za pranje stekel imamo vedno na voljo čistilno tekočino, ki jo nanesemo na sprednje ali zadnje steklo v avtu. Brisalci pa nato odstranijo umazanijo s pomočjo tekočine, kar nam ponovno vzpostavi jasen pogled na cesto pred in za nami.

Kako dodati tekočino za pranje vetrobranskega stekla v rezervoar tekočine za pranje stekel?

Čistilna tekočina deluje mazivno. To pomeni, da brisalcem omogoča, da brez težav drsijo po površini stekla in pri tem odstranijo umazanijo kot tudi vlago. Tako zelo dobro očistijo zunanjost stekel, kar nam omogoča, da izboljšamo vidljivost iz vozila na cesto, neglede na vremenske in druge pogoje. Seveda je zelo pomembno, da uporabljamo kakovostne metlice za brisalce. Te se sčasoma poškodujejo, zato je dobra praksa, da jih občasno pregledamo za poškodbe ali jih po potrebi tudi zamenjamo.

Rezervoar za čistilno tekočino načeloma ni potrebno zamenjati

Nekateri avtodeli se načeloma nikoli ne okvarijo in zdržijo uporabo celotnega življenjskega obdobja vozila. Je pa mogoče, da se kljub temu pojavijo majhne napake, ki onemogočajo pravilno uporabo določenih funkcij našega avtomobila. Rezervoar tekočine za pranje stekel lahko prične izpuščati tekočino. Tako bomo lahko ostali brez zmožnosti pravilnega pranja stekel sredi ceste. 

Strokovnjaki priporočajo, da nikoli ne natočimo v rezervoar za čistilno tekočino gole vode. Čistilna tekočina vsebuje posebne kemijske elemente, ki varujejo plastični rezervoar pred poškodbami. Obenem pa odstranijo obloge in umazanijo, ki se lahko nabere v njegovi notranjosti. V zimskem času pa je močno odsvetovano natočiti vodo v rezervoar, saj ga lahko tako popolnoma uničimo.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x