Rezervni deli za avto, ki jih je pogosto potrebno zamenjati

Rezervni deli za avto, ki jih je pogosto potrebno zamenjati

Današnji avtomobili so presenetljivi stroji brez katerih si težko predstavljamo življenje. Narejeni so iz številnih komponent, ki morajo brezhibno delovati v vseh vremenskih pogojih in letnih časih. Sčasoma se obrabijo. Tako je ključno, da so rezervni deli za avto nam vedno na voljo, ko jih potrebujemo. Pomembno je tudi, da poznamo nekatere ključne komponente, ki jih je potrebno redno menjavati. Tako bomo lažje ohranjali našega jeklenega konjička v vrhunskem stanju, ko se bomo odpravili na cesto. Obenem bomo bolj varno uporabljali vozilo v prometu, saj bo to vedno tehnično brezhibno.

Motorno olje skrbi za tekoče delovanje mehaničnih komponent

Uporaba kakovostnega motornega olja je ključnega pomena, če želimo ohranjati motor avtomobila v najboljšem stanju. Motorne olje več nalog izmed katerih je glavna nudenje mazivnosti za bate, motorni blok, cilindre in drugim mehaničnim komponentam. Obenem pa deloma hladi motor in preprečuje nastanek rje, korozije ter usedlin. Motorno olje je potrebno menjavati redno, saj drugače lahko škodi motorju. Pri menjavi olja je ključno, da tudi zamenjamo oljni filter, ki je eden izmed najbolj pogostih rezervnih delov za avto za dizelske in bencinske motorje. 

rezervni deli za avto vedno na voljo
Ključno je, da so nam rezervni deli za avto vedno na voljo, ko jih potrebujemo.

Glavni namen oljnega filtra je prečiščevanje nečistoč v olju za motor. Spada med zelo pogoste rezervne dele za avto, ki jih je potrebno zamenjati na vsake 5000 do 20000 kilometrov ter ob vsaki menjavi olja za motor. Zadrži pa tudi kovinske in druge delce in jim preprečuje potovanje po motorju. Tako preprečuje škodo in vzdržuje optimalno delovanje motorja.

Metlice brisalcev se sčasoma obrabijo

Zmožnost odstranjevanja umazanije z vetrobranskega stekla je ključnega pomena za vsakega voznika. To omogočajo brisalci oziroma bolj specifično metlice brisalcev. S svojo gladko površino narejeno iz gume, silikona ali drugega mehkega materiala odstranjujejo umazanijo s površine vetrobranskega stekla. Sčasoma se izrabijo, zato jih je potrebno zamenjati. Njihova življenjska doba je nekje med tremi in šestimi meseci. 

Zelo pogosti rezervni deli za avto so metlice za brisalce. Če opazimo razmazano prednje ali zadnje vetrobransko steklo, ko jih uporabljamo, moramo zamenjati metlice za brisalce avtomobila. Enako velja, če opazimo razpoke na gumi, manjkajočo gumo ali druge nepravilnosti in poškodbe.

Filtra kabine in motorja

Vstop svežega zraka v kabino avtomobila je izredno pomembno za zdravje voznika, sovoznika in sopotnikov. Pri tem pa vstopijo tudi nečistoče, neprijetne vonjave in drugi elementi, ki niso najbolj zaželeni in zmanjšujejo udobje med vožnjo. Za preprečevanju smogu, neprijetnim vonjavam in prašnim delcem je zadolžen filter za kabino. Filter kabine ujame majhne dele iz zunanjosti avtomobila, ki poizkušajo priti v notranjost kabine. Tako omogoča bolj prijetno vožnjo na krajše in daljše razdalje.

Kateri oljni filter je najboljši?

Vsak bencinski in dizelski motor potrebuje svež zrak za pravilno izgorevanja goriva. Pri zajemu zraka pa lahko pridejo v motor tudi prašni delci in razne nečistoče, ki povzročajo obloge in pospešijo obrabo ključnih mehanskih delov. Filter spada pod ključne rezervne dele za avto, ki jih je potrebno ob servisu zamenjati. Tako podaljšamo življenjsko dobo našega avtomobila kot tudi pocenimo njegovo vzdrževanje.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x