Merilni trn se uporablja za preverjanje in merjenje različno velikih izvrtin

Merilni trn se uporablja za preverjanje in merjenje različno velikih izvrtin

Različne merilne naprave in merila so danes obvezen del vsake kontrolne sobe in orodjarne. Proizvodne linije izdelkov si danes brez njih praktično ne moremo predstavljati. Ena od zelo pogosto uporabljenih in koristnih tovrstnih pripomočkov je tudi merilni trn.

Gre za robustno merilno sredstvo, ki se najpogosteje uporablja za delo na merilnem vrtalnem stroju in koordinatnem rezkalnem stroju, sicer pa so še druge možnosti uporabe. V vseh primerih pa je njegova glavna funkcija preverjanje in merjenje ustreznosti majhnih in zelo majhnih izvrtin, pri čemer preverijo njihovo natančnost in ravnost.

Natančno preverjanje različnih vrtin

Poleg merjenja različno velikih izvrtin, se merilni trn uporablja tudi za merjenje kotnosti, razmika med luknjami, merjenje lastovičjih repov, profilnih globin in vodilnih površin, kot je na primer merjenje različnih utorov. Prav tako pa so lahko uporabni kot merilno sredstvo za različne merilne inštrumente, kot je na primer mikrometer.

Merilni trn

Meritve z merilnim trnom so zelo natančne in zmotnih ter napačnih meritev praktično ni. Vsak merilni trn ima različen premer. Dimenzije le tega se gibljejo od 0,10 do 25,00 mm, pri čemer se premer stopnjuje za 0,01 mm. Da je delo z njim učinkovitejše, je premer napisan na steblo trna in se ne more zbrisati.

Na voljo so vam različne izvedbe merilnih trnov

Merilni trn je izdelan iz orodnega jekla in je izjemno trden, zato je strah, da bi se zlomil popolnoma odveč. Z njim zelo enostavno preverimo izdelke, ki so dobro ali slabo izdelani, ter preverimo zgornjo oziroma spodnjo toleranco izdelka.

Poznamo različne izvedbe merilnih trnov. Za kontrolo premerov izvrtin večjih od 30 mm se uporablja batasti merilni trn, medtem ko se za izvrtine do premera 30 mm uporablja standardni merilni trn. Posebna vrsta merilnega trna je navojni merilni trn, ki se uporablja za kontrolo vseh vrst navojev.

Več o tem orodju si lahko preberete tudi na spletni stranihttp://www.precisium.si/

nabavite, saj vam bo dvignila vašo kakovost.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x