Varilna oprema za kakovostno delo in zaščito


Varjenje spada med znanja, po katerih je veliko povpraševanja, zato je poklic varilca ponovno visoko cenjen. Za primerno kakovost dela pri tem ne zadostuje zgolj varilni aparat, saj je vse bolj pogosto tudi robotsko varjenje. A roboti človeka nikoli ne bodo mogli nadomestiti v celoti – marsikdaj je potrebno za kakovostne izdelke iz kovine še vedno delo opraviti ročno, še posebej pa to velja za tiste kovinske konstrukcije, kjer potekata spajanje in montaža na terenu.


Pri varjenju je bistvena kakovostna varilna oprema, ki zagotavlja lepe, gladke in čvrste vare, prav tako pa je potrebno pomisliti tudi na zaščito delavca. Nenazadnje je delo težko in nevarno in bi lahko sicer hitro prišlo tudi do poškodb.


Varilna oprema, brez katere ne gre


Osnova je vsekakor varilni aparat, ki mora ustrezati izbrani tehniki varjenja. Uporabljajo se tako mig, mag, tig kot druge specialne tehnike, ki imajo vsaka svoje pogoje in so namenjene različnim kovinam ter zlitinam. Varilna oprema sestoji tudi iz jeklenk s plinom, saj je pogosto potrebno variti v okolju z žlahtnim plinom argonom, ki je tudi cenovno zahteven. Ne glede na to, ali se vari ročno ali robotsko, je potreben material, ki skrbi za spajanje kovin, torej varilna žica, potrebno pa je poskrbeti tudi za primerne varilne elektrode. V večjih obratih imajo običajno tudi lasten brusilnik elektrod, ki pomaga pri podaljšanju njihove življenjske dobe.


Kaj pa, kadar je varjenje robotsko? Tudi takrat je kakovostna varilna oprema bistvena za kakovost. Varilni stroji oziroma roboti potrebujejo kakovostne “potrošne materiale”. Sicer pa je pri njih same opreme, ki jo je za delavnico potrebno kupiti posamično, bistveno manj, ker so že del naprave oziroma robota – na primer mize za vpenjanje.


Osebna varilna oprema


Varjenje na terenu predstavlja varnostno tveganje, o tem pa lahko govorimo tudi v proizvodnji, kjer vari robot, človek pa bolj kot ne skrbi le za vpenjanje delov, programiranje in nadzor poteka dela. Pri varjenju je nujna zaščitna varilna oprema sestavljena iz zaščitnih oblačil, odpornih na temperature in “iskre”, rokavic in varilne maske. Tako se preprečijo opekline in poškodbe oči. Pri delu je prav tako pomembna primerna obutev. Kadar se izvaja delo na terenu in se vari konstrukcije tudi na višini, je osebna zaščitna varilna oprema dopolnjena tudi s plezalskim oziroma delovnim pasom, ki zagotavlja varno gibanje na višini.

 

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x