Kamnoseštvo: kamen za urejanje prostorov

Ob misli na kamnoseštvo nam gotovo najprej pridejo pred oči nagrobni spomeniki, ki so za marsikaterega kamnoseka resnično velik del dejavnosti, poleg tega pa menda tudi najbolj zanesljiv – smrti ni mogoče ubežati, prav tako pa starostniki običajno že leta prej varčujejo za svoj nagrobnik, da ne bi s takšnim stroškom obremenjevali potomcev.Vendar pa je kamnoseštvo (http://www.vmkunovar.si/kamnosestvo) mnogo več. Kamen je kot naravni material, ki deluje tudi precej razkošno, ponovno pogosto uporabljan v gradbeništvu. Seveda ne moremo govoriti o tako razširjeni uporabi kot v času antike oziroma v času pred izumom umetnih mas, a zagotovo se ljubezen do trdnega naravnega materiala vrača – tako na področju poslovnih prostorov kot stanovanjskih zgradb.

Kamnoseštvo skrbi za razkošje poslovnih prostorov

Zaradi svoje obstojnosti in kljubovanja vremenskim pogojem je kamen priljubljen gradbeni material za uporabo v zunanjosti, na primer za obloge pročelij stavb, prav tako pa daje »težo« tudi notranjim prostorom. Pogosto naletimo na kamnita tla in pulte v bankah, lekarnah, trgovinah in drugod, kjer je potrebno zagotoviti lep videz in trpežnost, saj gre za prostore, v katere prihajajo množice ljudi. Nič nenavadnega pa ni, če se za kamen odločajo tudi v poslovnih prostorih, ki so namenjeni zgolj zaposlenim, ne pa tudi strankam. Zakaj? Ker je kamen pač praktičen za uporabo. Na kamnitih tleh se umazanija ne pozna takoj, sicer pa jih je enostavno očistiti. Kamen omogoča, da uspešno kombiniramo ogrevanje in hlajenje, saj ni občutljiv na temperaturne razlike – tudi talno gretje nam omogoča. Če kamnoseštvo ne poskrbi zgolj za tla, temveč tudi za stenske obloge v notranjosti, pa pridobimo še več: stene so vedno videti čiste, ni jih potrebno vzdrževati, nobene potrebe ni po vsakoletnem pleskanju.

Bivalni prostori

Sodobno kamnoseštvo je vse bolj uporabno tudi za urejanje bivalnih prostorov. Ne gre zgolj za kamnite okenske police in kamnite stopnice, temveč tudi za kamnita tla, ki so v bivalnih prostorih izjemno praktična prav zaradi talnega gretja in enostavnega čiščenja (medtem ko se večina ljudi v spalnih prostorih raje odloči za mehkejše materiale). Poleg kamnitih plošč pa nam kamnoseštvo za dom ponuja tudi druge izdelke, ki dajejo domu razkošnejši videz. Ste kdaj pomislili, da bi imeli iz kamna izdelane pulte v kuhinji in kopalnici, morda kamnite umivalnike ali celo kopalno kad? Ker sodobno kamnoseštvo uporablja sodobne stroje za obdelavo kamna, je mogoče izdelati marsikaj, kar pripomore k videzu našega doma.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x