Kdaj pridejo v poštev bralna očala?

Kdaj pridejo v poštev bralna očala?

Bralna očala ali očala za bližino so namenjena zlasti branju oziroma za gledanje na manjši razdalji – od 30 do 40 centimetrov. Veljajo za priročno vrsto očal in pogosto služijo kot povečava za manjše predmete, ki jih od blizu ne zmorete videti dovolj dobro oziroma ostro.

Očala za branje so torej nepogrešljiv pripomoček za branje drobnega tiska, za fina ročna dela in podobno. Ljudje navadno po njih posežejo nekje po 40. letu.

Nemoten pogled v daljavo

Osebe, ki nosijo bralna očala, jih imajo pogosto spuščene nižje na nosu, da si lahko zagotovijo nemoten pogled v daljavo. Če boste z njimi pomotoma pogledali v daljavo, ne boste več videli ostro, temveč megleno. Takšna očala so namreč narejena zgolj za branje.

Bralna očala ali očala za bližino so namenjena predvsem branju in gledanju predmetov na manjši razdalji, običajno med 30 in 40 centimetrov.

Pogosto se očala, ki so namenjena za branje, imenujejo tudi polovičke ali polovična očala. Nekatera od njih so namreč velik kot pol očalnega stekla. Dajejo občutek, kot da bi bila zgoraj odrezana.

Vnaprej narejena bralna očala

Na trgu lahko kupite bralna očala, ki so že vnaprej narejena. Na žalost pa takšna očala s seboj prinašajo veliko slabosti. Na pogled pa so sicer povsem podobna tistim, ki jih lahko kupite pri optiku. Navadno so njihova stekla izdelana iz manj kakovostnih materialov. Prav tako so optično manj prepustna za svetlobo in brez antirefleksnih nanosov. Slednje se kaže v prevelikem bleščanju. V primerjavi s kakovostnimi stekli je prepustnost svetlobe manjša za kar dobrih 20 %.

Slika bralnih očal, ki jih lahko kupite v drogerijah, lekarnah in še kje, je zaradi nestanjšanih stekel na robovih praviloma ukrivljena pa tudi precej popačena. To zlasti velja za bralna očala z večjo dioptrijo.

Težave z vidom po 40. letu starosti

Po 40. letu starosti se pogosto pričnejo težave z vidom na bližino. Znano je, da veliko ljudi noče nositi očal za branje, saj se bojijo, da se bo njihov vid še poslabšal in da bodo postali odvisni od nošenja očal. Namesto da bi očala nosili, raje s priprtimi očmi berejo drobni tisk, da ta postane bolj čist in bolj jasen.

Zavedati pa se je treba, da bralna očala slej ko prej postanejo nujni pripomoček, ker je to povsem normalno stanje, ki se povezuje s starostjo.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x