Kolagen v prahu in druge vrste dodatkov kolagena

Kolagen v prahu in druge vrste dodatkov kolagena

Čeprav je kolagen pomemben gradnik za zdravje celotnega telesa, pa mu v naši prehrani le malokdo posveča dovolj pozornosti. Zdrav način prehranjevanja, ki se popolnoma izogiba uživanju živalski koži in kosti, je pripeljal do tega, da je naša prehrana skoraj popolnoma brez teh pomembnih aminokislin. 

Idealno bi bilo, če bi naše telo že s prehrano dobilo vse aminokisline, ki so potrebne za obnavljanje ravni kolagena. Vendar pa enostavno ni mogoče vsak dan sesti za skledo kostne juhe, zato je velika verjetnost, da marsikomu primanjkuje pomembnih hranil, ki ohranjajo naše kosti, sklepe in kožo zdrave. V tem primeru lahko različni kolagenski dodatki odlično zapolnijo ta primanjkljaj.

Kolagen je ključen gradnik za zdravje celega telesa, vendar mu v naši prehrani le redko posvečamo dovolj pozornosti.

Različne vrste dodatkov kolagena

Dodatki kolagena so torej preprost in okusen način, s katerim lahko v svoje telo vnesemo kolagen. Na voljo so v najrazličnejših oblikah, kar vsakemu posamezniku omogoči, da si izbere izdelek, ki mu najbolje ustreza. Pri tem lahko izbirate tudi med različnimi koncentracijami kolagena kot tudi dodanimi okusi. 

Med najbolj pogosto izbranimi dodatki kolagena so zagotovo kapsule in kolagen v prahu, poleg tega pa poznamo še kolagen v tekoči obliki. Ne glede na to, katerega boste izbrali, so kolagenski dodatki lahko pridobljeni zgolj iz enega vira, za vas pa je zagotovo bolje, da prihajajo iz več virov, saj je tako večja verjetnost, da boste z njimi pokrili vse pomembne štiri tipe kolagena. Da pa bo absorbcija kolagena maksimalna, imajo prednosti hidrolizirani dodatki kolagena.

Kaj morate vedeti o kolagenu v prahu?

Ko govorimo o kolagenu v prahu, imamo v mislih živalski ali ribji kolagen, ki je bil obdelan za razgradnjo aminokislin na manjše molekule zato, da jih lahko naše telo absorbira. Običajno je brez vonja in nevtralnega okusa, vsebuje pa tudi različne aminokisline, med katerimi so še posebej pomembne glicin, prolin in hidroksiprolin.

Goveji kolagen, ki je v obliki prahu, je narejen iz kože, mišic in kosti krav ter vsebuje kolagen tipa 1 in tipa 3. Je bogat vir prolina in glicina, zato z njim spodbujamo zdravje kosti in črevesja ter močne sklepe.

Morski kolagen pa je narejen iz ribje kože, lusk in včasih kosti. Na splošno je bogat s kolagenom tipa I in je v primerjavi z govejim kolagenom boljša izbira, ko gre za zdravje kože. Prav tako pa je primerne za vse tiste, ki ne uživajo mesa.

Kako delujejo dodatki kolagena?

Naše telo sicer naravno proizvaja kolagen, vendar ga je zelo težko v celoti pridobiti zgolj s prehrano, še posebej aminokisline kot so prolin, glicin in hidroksiprolin. Te aminokisline dobimo le, če bi redno uživali kostno juho.

Dodatki kolagena v najrazličnejših oblikah so zato odlično prehransko dopolnilo, ki se absorbirajo v tanko črevo in krožijo preko krvnega obtoka. To pa spodbuja proizvodnjo kolagena, ki se z našo starostjo bistveno zmanjša.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x