Zobna prevleka lahko nadomešča zobno krono naravnega zoba

Zobna prevleka lahko nadomešča zobno krono naravnega zoba

Zobna prevleka je umetno narejena prevleka , in sicer v obliki naravne zobne krone. Na takšen način jo torej lahko uspešno nadomešča. Takšna prevleka pa se naredi, če je torej naravna zobna krona tako poškodovana, da se je s pomočjo plombiranja nikakor ne da obnoviti. Najpogosteje se to zgodi, ko karies zobno krono zelo močno poškoduje.

Zobna prevleka je model zobne krone, narejen iz umetnih materialov, ki prekriva obrušen zob in je cementirana nanj. 

Sicer pa je še kar nekaj takšnih primerov oziroma težav, ko je zobna krona v resnici ena od najboljših rešitev. Prevleka na primer pride v poštev tudi v primeru, ko ima naravna zobna krona razpoke, ki lahko prehajajo na korenino.

Pokritje močno zabarvanega zoba

Zobna prevleka je dobrodošla tudi v primeru, če je kateri od zob zelo močno zabarvan ter ni prav nobene druge možnosti za reševanje. Zob na sploh lahko potemni zaradi številnih vzrokov. S pomočjo tovrstne prevleke se lahko odlično nadgradi tudi zobni implantat.

Zobne prevleke se na nosilnih zobeh naredijo kot mostiček, kadar manjka eden ali pa več zob. Ne nazadnje pa nam takšna zobozdravstvena rešitev omogoča tudi to, da izboljšamo obliko svojih zob.

Preberite si še naslednji članek: Kolagen v prahu in druge vrste dodatkov kolagena

Idealno bi bilo, če bi naše telo s prehrano dobilo vse potrebne aminokisline za obnavljanje ravni kolagena. Vendar pa vsakodnevno uživanje kostne juhe ni realno izvedljivo za večino ljudi, zato obstaja velika verjetnost, da primanjkuje pomembnih hranil, ki so ključna za zdravje naših kosti, sklepov in kože. V takšnih primerih lahko različni dodatki kolagena učinkovito nadomestijo te pomanjkljivosti.

Velika vloga v estetskem zobozdravstvu

V resnici ima zobna prevleka precej večjo vlogo v estetskem zobozdravstvu, kot je morda videti na prvi pogled. Namesto da izgubite celotni zob, kadar je korenina še dobra, se odstrani samo zgornji del zobne krone. Na njeno mesto pa se nato postavi prevleka.

Če torej ostane le malo naravne zobne krone, ostanek zoba ostane precej oslabljen. Že ob normalnem žvečenju se ta lahko celo odlomi. S pomočjo učinkovite zobne prevleke pa se takšna težava lahko odlično zaščiti.

Vrste zobnih prevlek

Na voljo je več prevlek za zobe. Najpogosteje lahko izbiramo med polnokeramičnimi, cirkonijevimi prevlekami, med kovinsko-keramičnimi, fasetiranimi, ne nazadnje je na voljo tudi IPS E.MAX prevleka. Najpogosteje se uporabljajo tiste prevleke za zobe, ki so izdelane iz keramike.

Seveda pa je od vrste odvisna tudi cena oziroma cenik za zobne prevleke. Ne nazadnje je končna cena odvisna tudi od tega, koliko zob bomo prevlekli in kateri zobje bodo to. V sam strošek pa je potrebno všteti tudi delo zobnega tehnika.

Cenik za zobne prevleke je na voljo tudi na spletnih straneh ponudnikov. Ugotovili boste, da se cene razlikujejo tudi glede na samega ponudnika.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x