Centralno ogrevanje s toplotno črpalko

Centralno ogrevanje s toplotno črpalko

Napredek v tehnologiji in delovanju mnogih HVAC naprav nam je omogočil nove načine ogrevanja našega doma. Manjše in večje hiše imajo pogosto vgrajene radiatorje, ki predstavljajo klasična grelna telesa. Lahko jih napajamo na klasične naftne peči, kotle na drva ipd. Dom lahko ogreva tudi toplotna črpalka radiatorji pa od nje prejemajo toplo energijo in jo oddajajo v številne prostore v naši hiši. To je izredno učinkovit način za ohranjanje udobja v našem domu v mrzlih zimskih mesecih. Pri tem pa se skoraj vsa toplota pridobi iz ozračja, kar močno zmanjša porabo električne energije.

Pri ogrevanju s toplotno črpalko ni nobenega dela in skrbi. Sistem deluje povsem samostojno.

Toplotna črpalka z dvojnim kompresorjem

Vse toplotne črpalke delujejo po enakem kopitu; toploto pridobivajo iz ozračja. Poznamo tudi druge vrste, vendar je tehnologija zrak-voda najpogosteje uporabljena pri napajanju centralnega ogrevanja. Vsebujejo pa tudi električne grelce, ki se lahko začasno vklopijo v zelo mrzlih zimskih mesecih. Njihova uporaba se pozna v višji porabi električne energije, kar ni zaželeno. Dandanes pa lahko izberemo tudi toplotno črpalko, ki radiatorje napaja preko dvojnega kompresorja.

Bolj učinkovito gretje vode z dvema kompresorjema

Moderne Hitachi toplotne črpalke uporabljajo dva kompresorja za ogrevanje vode. Tako lahko ogrejejo vodo tudi do 80° stopinj Celzija. Obenem se tako izognemo uporabi grelcev v zelo mrzlih zimskih mesecih, kar nam omogoči manjše stroške s porabo električne energije. Vedno je priporočeno, da naredimo izračun moči toplotne črpalke preden se odločimo za njen nakup. Opravijo ga lahko izkušeni tehniki, kjer nameravamo kupiti HVAC sistem za ogrevanje ali hlajenje naše hiše.

Učinkovitost ogrevanja s toplotno črpalko

Veliko ljudi se ustraši, saj mislijo, da je ogrevanje s toplotno črpalko precejšen strošek. Temu ni tako, saj omenjena naprava pridobi vso energijo za ogrevanje iz zunanjega zraka. Vgrajen kompresor stisne hladilni plin do te mere, da se prične segrevati. Nato pa to energijo porabi za ogrevanje vode v radiatorjih in drugih grelnih telesih. Moderne Hitachi toplotne črpalke imajo zelo visoko učinkovitost gretja. Tako so tudi do 400% bolj ekonomične pri ustvarjanju toplote za naš dom, kot na primer klasične peči na fosilna goriva. Toplotna črpalka radiatorje ogreje zelo hitro. Ko doseže določeno temperaturo vode, se izklopi ali preide v ekonomično stanje delovanja. Tako omogoči najvišjo učinkovitost bivanja z najmanjšo porabo električne energije.

Hlajenje s toplotno črpalko

Lastniki hiš lahko uporabijo toplotno črpalko tudi za hlajenje. Za to obstajajo določene izvedbe črpalk, ki imajo tudi sposobnost hlajenja. To je idealna tehnologija, če želimo imeti učinkovit sistem za ohranjanje udobja v našem domu, neglede na zunanjo temperaturo. Pri ogrevanju toplotna črpalka za radiatorje porabi zelo malo energije iz električnega omrežja. To je sistem, ki deluje neprestano. Samodejno se ugasne zunanja enota, če ni potrebe po delovanju črpalke. Ko pa temperature našega doma pade, pa se prižge. Z rednimi servisi lahko črpalka deluje nemoteno tudi do 15 let in več, kar je velika prednost za vse lastnike domov.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x