Prihodnost v električnih avtomobilih

Optimisti menijo, da bi električni avtomobili proti koncu prihodnjega desetletja lahko dosegli desetino trga, previdnejše ocene pa govorijo le o nekaj odstotkih

Avtomobilska industrije ne bo več mogla delovati na takšnih paradigmah, kot je do zdaj. V to je ne silijo le spremenjene razmere na trgu, ki so nastale v času krize, ampak tudi zahteve po proizvajanju varnih in okolju prijaznih avtomobilov z manjšimi izpusti. Razvoj bo šel v tri oziroma štiri smeri, in sicer v izdelavo hibridnih, električnih in avtomobilov, ki jih poganja vodik, ter v izpopolnitev vozil z notranjim izgorevanjem. Do zdaj je bilo največ nerejenega pri hibridnem pogonu. V prihodnje bodo, predvsem v mestih, zaradi krajših razdalj, predvidoma prevladovala vozila na električni pogon, na trgu pa so že tudi prva testna vozila na gorivne celice, ki jih poganja vodik, čeprav je razvoj te tehnologije za zdaj zelo drag.

Za proizvodnjo čistejših in okolju prijaznejših, zelenih avtomobilov se zavzemajo Evropska unija, banke in avtomobilska industrija, ki bodo za ta program zagotovile pet milijard evrov. Pri uresničevanju te pobude bodo finančno sodelovali Evropska unija, Evropska investicijska banka (EIB), države članice in avtomobilska industrija. EIB bo predvidoma zagotovila denar z ugodnimi posojili v vrednosti štirih milijard evrov, namenjenimi za proizvajanje varnih in okolju prijaznih avtomobilov, tudi električnih. Pri pobudi ne gre samo za proizvajalce avtomobilov, ampak za celotno dobavno verigo dobaviteljev sestavnih delov v evropski avtomobilski industriji, ki se mora prilagoditi za izdelavo okolju prijaznejših avtomobilov.

Preberite tudi: Nasveti ob nakupu avto akustike

Električna revolucija

Že pred pobudo Evropske komisije so nekateri proizvajalci avtomobilov začeli razvojne projekte za izdelavo električnih avtomobilov. Daimler v Evropi in ZDA načrtuje več projektov razvoja električnih avtomobilov. Prihodnje leto naj bi po Rimu, Milanu in Pisi vozilo več kot sto električnih avtomobilov znamk Smart in Mercedes Benz. V ta namen bo Enel, največji dobavitelj električne energije v Italiji, do takrat postavil več kot 400 polnilnih postaj za električne avtomobile. Daimler in nemški dobavitelj električne energije RWE sta projekt razvoja električnega avtomobila zasnovala pred dobrim letom dni v Berlinu. Do konca letošnjega leta bo RWE v nemški prestolnici postavil približno 500 polnilnih postaj.

V Berlinu sta skupni projekt električnega avtomobila Mini E predstavila BMW in energetska družba Vattenfall. BMW 50 električnih avtomobilov testira v Londonu in 500 v ZDA. Z razvojnimi projekti za izdelavo električnih avtomobilov se ukvarjajo tudi pri Mitsubishiju, ki je že pred dvema letoma predstavil svoj električni model i-miev, Nissanu, ki bo po napovedih svoj prvi množični električni avtomobil poslal na trg prihodnje leto, Oplu, Peugeotu, Renaultu in drugih.

Opel je pred nekaj meseci skupaj z britansko sestrsko znamko Vauxhall predstavil ampero, električni avtomobil s podaljšanim dosegom, ki naj bi ga za proizvodnjo pripravili do konca leta 2011. Tudi Renault je veliko naredi pri razvoju električnih avtomobilov. Pred kratkim je predstavil model Z. E. (zero emission) z nič škodljivimi izpusti v ozračje, ki je zelo blizu serijski izdelavi. Družinska limuzina bo imela izključno električni pogon. Tudi Peugeot je predstavil svoj električni model iOn. Naprodaj bo konec prihodnjega leta.

Avtomobilski alternator je mehanizem, ki mehansko energijo z motorja pretvori v električno. Preberi več …

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x