Pod besedo holesterol ljudje v dnevnih komunikacijah razumemo marsikaj. Velikokrat pa se nanaša na večjo ali manjšo skrb za kakovostno življenje . Zdravi ljudje se na žalost velikokrat hecamo na njegov račun ter posledično iz bolezni in zdravstvenih težav, ki na drugi strani mnogim ljudem povzročajo resne težave ter jim zmanjšujejo kakovost življenja. Veliko bolje bi bilo holesterol jemati kot vodilo in usmeritev za boljši življenjski slog. Kako je mogoče spremeniti svoj življenjski slog lahko vidimo na mnogih primerih iz svoje okolice. To so sorodniki, prijatelji, sodelavci, znanci, ki so spremenili življenjski slog ter izgledajo bolj mladostni, bolj fit ter na splošno izžarevajo polnost zdravja. Skrb za holesterol je njihova osredna tema, lahko pa je zgolj pozornost pri prehrani. Vsaki si izboljšanje oblikuje po svoje, skladno s svojimi možnostmi ter cilji.
Boljše prehranjevanje, več gibanja ter druge aktivnosti, za bolj nadzorovan holesterol so razmeroma enostavne. Za hrano tako ali tako skrbimo vsak dan, potrebne so zgolj učinkovite spremembe. Poleg kakovosti in količine same hrane, je pomemben tudi sam urnik. Eno od vodil je stopnjevanje od obilnega zajtrka do skromne večerje, skupno pa imamo minimalno tri obroke, lahko tudi pet in več. Količine hrane se pri tem seveda ne spremeni, zgolj porazdeli se na več manjših obrokov. Za znižan holesterol so najbolj priporočljivi jedilniki bogati z : sadjem in zelenjavo, stročnicami, testeninami, kosmiči in krompirjem. Zmanjšati velja količino mesa, prednost velja dajati ribam ter perutnini brez kože. Pri pripravi hrane za učinkovito zmanjšan holesterol dajejo ljudje prednost kuhanju in dušenju. Izogibajo pa se pečenju in cvrtju. Gibanje je drugi pomemben in koristen ukrep za optimalen holesterol. Velikokrat je potrebno zgolj od izgovorov preiti k dejanjem ter si preprosto vzeti čas.
Holesterol je moč enostavno uravnavati, veliko ljudem pri tem povzročajo probleme razmeroma majhne težave