Tveganja, ki jih prinaša holesterol

Tveganja, ki jih prinaša holesterol

Holesterol je nujno potreben za normalno delovanje organizma. A kot velja za vse druge snovi, je tudi v tem primeru pretiravanje nadvse škodljivo. Problem je v tem, da hitro presežemo priporočljive vrednosti, kar vodi v razne zdravstvene težave in morda prinaša zelo hude posledice. Vsekakor se torej splača nekaj pozornosti nameniti uravnavanju holesterola v krvi, kar najbolje dosežemo z zdravo in uravnoteženo prehrano. Čeprav to snov proizvajajo vse celice v telesu, znatne količine vnesemo preko hrane. Katera živila so v tem oziru najbolj škodljiva in kaj je treba jesti, če bi radi raven holesterola znižali?

Priporočljivo se je izogibati mastni hrani, predvsem je kritično rdeče meso. Najpogosteje se omenja drobovina, pa tudi pri morskih sadežih je treba paziti, predvsem pri rakih in školjkah. Tudi drugi živalski izdelki lahko v prevelikih količinah škodijo, omeniti gre še maslo, polnomastne sire in druge mastne mlečne izdelke ter jajca.

To so živila, pri katerih je treba vnos nadzorovati in po potrebi omejiti. Ne gre za nezdravo hrano, saj vsa omenjena živila prinašajo nujno potrebna hranila, ki jih bo telo dobro izkoristilo. Seveda pa ne pretiravamo, živila vključimo v raznoliko in uravnoteženo prehrano, prav tako nasploh ne pretiravamo s količino zaužite hrane.

Omenjena živila lahko nadomestimo z nekaterimi, ki se izkažejo za dober nadomestek in zahtevajo le minimalno prilagoditev. Najmanj težav bodo imeli seveda tisti, ki že tako ne uživajo hrane živalskega izvora. Znižati je treba predvsem vnos nasičenih maščob, zato pridejo še vedno v poštev živila z nenasičenimi maščobami, ki so večinoma rastlinskega izvora. Najlažje se je od mastnih živil odvaditi z oblikovanjem jedilnika, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, stročnic, polnozrnatih žitaric, odličen nadomestek živalskim maščobam pa so oreščki in semena. Med mesnimi izdelki izberemo perutnino brez kože, pusto meso in ribe. Tudi pri nekaterih mlečnih izdelkih holesterol ne bo problem, to velja za posneto mleko in jogurte, prav tako za manj mastne sire, pa tudi jajca so v zmernih količinah povsem dovoljena.

Potencialne zdravstvene težave

Povišan holesterol vodi do različnih zdravstvenih težav, najbolj pa izstopa ateroskleroza, pri kateri se na arterijskih stenah nabirajo lipidi in s tem ovirajo pretok krvi. To ima seveda mnoge neugodne posledice, poleg tega pa se lahko stanje razvija naprej in vodi do zamašitve žil. To pomeni, da bo zelo oviran pretok krvi in vzdrževanje delovanja telesnih celic, zamašene žile pa močno povečajo tveganje za srčno in možgansko kap.

Za učinkovito preventivo seveda poskrbimo z zdravim življenjskim slogom. Čeprav pri prehrani izstopa holesterol, ne smemo zanemariti drugih dejavnikov. Uživamo zdravo in uravnoteženo prehrano, to pa dopolnimo z rednim gibanjem in kar se da sproščenim življenjskim slogom. Seveda pa ni odveč, če se vsaj občasno obrnemo na zdravnika in se prepričamo, da ni kakšnih znakov morebitnih težav.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x