Čudežna naravna zdravila, ki to niso

Čudežna naravna zdravila, ki to niso

Kljub odličnim rezultatom zdravil in impresivnim dosežkom medicine v zadnjih letih se vse bolj poudarjajo koristi naravnih zdravilnih rastlin in domačih pripravkov, ki pogosto obljubljajo kar čudežne učinke. Nekateri uporabljajo takšne pripravke celo za zdravljenje resnih bolezni, na primer raka, kar je seveda napačen in nevaren pristop. Zdravilne rastline lahko pomagajo pri preventivi ter dopolnijo prednosti zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga, pogosto jih lahko uporabimo za lajšanje blagih simptomov bolezni ali pri kakšnih nadležnih tegobah, nikakor pa ne moremo pričakovati čudežnih učinkov, ki bi ponudili boljše rezultate kot medicinsko zdravljenje.

Ne pozabimo, da mnoga zdravila koristijo prav učinkovine iz rastlin. Pri tem gre za ekstrakte tistih snovi, ki so dejansko koristne, pripravi se večja koncentracija in odstrani nepotrebne snovi, ki se še nahajajo v rastlinah. Tako pripravljena zdravila ponujajo bistveno boljši učinek od uživanja samih rastlin. Seveda pa lahko te še vedno uživamo in koristimo učinke za preventivo.

Primer priljubljenega naravnega zdravila, ki je v zadnjem času pravi hit, je pegasti badelj. Res je, da pegasti badelj vsebuje nekatere snovi, ki pozitivno vplivajo na telo – to je predvsem silimarin, ki je pravzaprav zmes različnih učinkovin. Pozitivno vpliva na jetra, v ljudski medicini pa velja, da spodbuja izločanje žolča. Pegasti badelj se dandanes uporablja v vseh mogočih izdelkih in pripravlja na različne načine, večinoma pa obljublja učinkovito razstrupljanje telesa in odlično delovanje jeter.

Razstrupljanje telesa je seveda naloga jeter, ta organ pa svoje delo dobro opravlja. Če skrbimo za zdravo in raznoliko prehrano ter dovolj pijemo, kakršnegakoli dodatnega razstrupljanja ne bomo potrebovali. Če imamo prehrano neurejeno in redno uživamo alkohol ter druge strupe, pa pegasti badelj ne bo veliko koristil, če ne bomo drastično spremenili svojih navad. Koristen učinek te rastline se kaže v preventivi v kombinaciji z zdravim življenjskim slogom, saj učinkovine v pegastem badlju zavirajo staranje on pospešujejo obnavljanje celic v jetrih, kar lahko na dolgi rok pomeni boljše delovanje jeter.

Poleg tega pa pegasti badelj silimarin shranjuje le v svojih plodovih, tako da zel in cvetovi rastline ne pomagajo veliko. Kljub temu se pogosto uporabljajo za pripravo čajev in poparkov, ki so sicer blagodejni za počutje in morda pomagajo pri prebavnih težavah, ne vplivajo pa na jetra. Tudi plod pegastega badlja verjetno ne bo imel posebnega učinka, če ga uživamo v čaju ali na kak drug način, ki je v navadi v ljudski medicini – silimarin v vodi ni topen in se ne more absorbirati v telo.

Pri čudežnih naravnih zdravilih gre opozoriti še na to, da včasih vodijo do neželenih stranskih učinkov. Silimarin teh sicer nima, prav tako je pegasti badelj načeloma zelo varen za uporabo, predvsem plod. Res pa je, da pegasti badelj lahko povzroči zastrupitev pri ovcah in govedu.

Stres je postal naš vsakdanjih in nekateri med vami ga jemljete kot nekaj povsem samoumevnega. Slednje zagotovo ni najboljše za vaše zdravje, prav tako ne za počutje. Preberite več kako zmanjšati stres v članku Hitra in učinkovita pomoč za stresne situacije.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x