Pisalna miza za šolarja

Pisalna miza za šolarja


Vstop v šolo pomeni manj igre in več ukvarjanja s knjigami in zvezki, zato je za otroka potrebna pisalna miza. Najprej bo ob njej barval in se učil prvih črk ter številk, nato se bo učil in tudi študiral. Gre torej za kos pohištva, ki bo v uporabi precej dolgo vrsto let, zato ga je potrebno pametno izbrati.


Kakšna naj bo pisalna miza za šolarja?

 

Otroci med časom šolanja precej zrastejo. Da ne bo potrebna nova pisalna miza (http://www.akron.si/pisalna-miza.html) vsakih nekaj let, je zato najbolje, da se že na začetku kupi prava. Kakovostna in dovolj velika. Mali šolarček bo ob njej videti še manjši, a da mu bo dobro služila, je potrebno za k njej izbrati primeren stol. Odlični so stoli, ki so nastavljivi po višini, in starši pogosto uporabijo kar lesen stolček, ki je nekoč otroku služil ob jedilni mizi. Tako otrok vedno sedi na primerni višini, stopala pa mu počivajo na deski za noge.

Pisalna miza naj bo primerne oblike, da jo lahko postavite v bližino okna. Če za pravokotno mizo ni prostora, se lahko odločite tudi za kotno. Bistveno je, da je delovna površina dovolj velika – na njej mora biti tako prostor za zvezek kot še za kakšen odprt učbenik, lončke s svinčniki, barvicami … Če je otrok desničar, naj bo okno na levi strani, da si ne bo delal sence.

Vedno je praktično, če ima pisalna miza kakšen predal za shranjevanje, ni pa nujno – knjige in zvezke se lahko shranjuje tudi ločeno. Potrebna je tudi izvlečna deska pod glavno delovno površino. Na tej bo lahko otrok kasneje, ko bo nekoliko večji, imel svoj prenosni računalnik.

 

Trpežni materiali

 

Da bi miza dočakala otrokovo maturo ali diplomo, naj bodo materiali kakovostni. Pisalna miza narejena iz iverne plošče, prekrite z ultrapasom, se lahko hitro obrabi in prične luščiti – prekrijte jo s kakšno zaščito. Sicer pa je najbolje, da je pisalna miza iz masivnega lesa. Tudi pri tem zgornjo ploščo zaščitite, saj otroci hitro “zgrešijo” zvezek in pobarvajo tudi samo mizo. Izogibajte se mizam iz materialov, ki delujejo na otip hladno, na primer iz stekla.

Podobne objave:

admin

Related Posts

Read also x